Umeå

Umeå är residensstad i Västerbottens län. Den vackra universitetsstaden ligger vid Umeälven och är den största tätorten i Norrland, 123 405 invånare i mars 2017. Umeå växte fram på 1300-talet kring Backen kyrka som ligger ca 5 km från stadens nuvarande centrum. Umeälven var segelbar ända upp till Backen men landhöjningen gjorde att det blev svårare att segla till Backen och hamnen som låg där flyttades.

Hällristningar som är från ca 3 000. f. Kr har hittats och det finns även lämningar av gamla boplatser från 1 000-talet. Människor har således dragits till älvdalen sedan väldigt länge.

UmeåStora delar av Umeå förstördes vid stadsbranden som bröts ut den 25 juni 1888. Ingen människa omkom i branden men majoriteten av stadens 3 000 invånare blev hemlösa. Efter branden planterades björkar längs alla gator i staden och björknas stad föddes. Mitt i centrum hittar du Kungsgatan, med en vacker björkallé. Många hus som byggdes efter branden är trähus numera har Umeå har stadsbild med många fina trähus, exempelvis Blå Huset och Verkmästare Anderssons hus, och Scharinska villan.

Studera i Umeå

Umeå Universitet öppnades 1965 och campus ligger ca 2 km från centrum. Vid campus finner du också Norrlands universitetssjukhus och Sveriges lantbruksuniversitet. Vid Umeälven, nära centrum så finns ett Konstnärligt campus med Arkitekthögskolan, Designhögskolan, och Konsthögskolan. Här ligger också Bildmuseet och Sliperiet som är en mötesplats mellan forskning, näringsliv, utbildning och samhället.

Umeå universitet lockar årligen till sig runt 30 000 studenter. Fyra olika fakulteter med närmare ett 50-tal olika institutioner. Mottot är ”tänk olika, oftare” och på universitet hittar du ett brett och varierande utbud av utbildningar. Här bedrivs forskning inom de flesta ämnesområden. Åtta olika högskolor bland annat en handelshögskola. Umeå är också ett av vårt lands tre riksidrottsuniversitet med en Idrottshögskolan som öppnade 2013. Stadens student idrottsförening, IKSU, har haft stora framgångar i innebandy and IKSUs damer har bland annat vunnit tre SM-titlar.

Stort sportintresse

Umeå var länge mest känd för sina framgångar inom olika vintersporter så som längdskidåkning och ishockey.

Umeå IK damlag i fotboll är kanske trots allt det lag som har varit mest framgångsrikt under 2000-talet med spelare som Hanna Ljungberg, och Malin Moström. Laget vann sju segar i Damallsvenskan mellan åren 2000 och 2008 och två segrar i Uefa Women’s Cup, nuvarande Champions League.

Sevärdheter

Besök Guitars – The Museum där bröderna Åhdens livsverk visar. En fin och unik samling av gitarrer från 50-talet fram till idag. Ledande musikmagasin har beskrivet gitarrsamling som den finaste i världen.

Västerbottens museum ligger vacker på Gammlia. Friluftsmuseet visar hur det såg ut i Västerbotten förr, med rödmålande stugor, folkmusik och husdjur. Här finner du inte bara bostäder från jordbrukssamhället utan även en miljö som visar hur skolor och de egendomslösa bodde. Bildmuseet som ligger på Gammlia har konstutställnings, fotoutställningar, film, musik, föreläsningar och skaparverkstad för barn.

Väven är en plats där du kan uppleva kultur, allt från skön musik till god mat, föreläsningar och avslappnade förströelse. Väven invigdes 2014 och ligger vackert med utsikt över älven. Här finner du Umeå stadsbibliotek, filmsalar, skaparverkstäder, och konstutställningar.