Författare från Västerbotten

Det burleska möter det sköra i Västerbotten.

Sara Lidman har kallats en av 1900-talets största svenska författare. Med sin speciella teknik för ord och språk, tillsammans med det nyskapande i att blanda genrer och teman blev hon unik i sitt utförande. Lidman blandade såväl det översinnliga med det vardagliga; och det bibliska med det dialektala, och hon räddes inte att låta det sköra, försiktiga möta det mer kontroversiella burleska.

Lidman växte upp i den lilla orten Missenträsk. Sara Lidman blir ofta kategoriserad som en viktig arbetarförfattare, hon engagerade sig i ämnen som atomvapen, kriget i Vietnam, miljöförstöring, pornografi och kioskvälde.

Med Norrlands natur som utgångspunkt.

Författare från VästerbottenMed debutromanen Tjärdalen (1953) slog Sara Lidman försäljningsrekord, och boken blev hennes fullständiga genombrott. 2016 satte Riksteatern upp Tjärdalen som musikteater, med Carolina Frände som regissör, så trots sina många år på nacken lever boken om en liten by i Västerbotten kvar och lockar stor publik. 1970 flyttade Lidman tillbaka till hembyn Missenträsk, och skrev då ett antal böcker med sin natur som utgångspunkt, där hon undersökte moderniseringen och koloniseringen av Norrland.

Stieg och Stig Larsson.

Två andra kända författare från Västerbotten är Stieg Larsson och Stig Larsson. Och förutom att de båda arbetar med böcker i Norrland, delar de samma för- och efternamn. Tidigare arbetade de båda som fotografer, och det var där de ville undvika missförstånd och hopblandning. Stieg valde då att lägga till en bokstav i sitt förnamn (och kanske var det en hyllning till författaren Stieg Trenter?) 

Du känner säkert till Millennium-serien? (Män som hatar kvinnor, Flickan som lekte med elden, Luftslottet som sprängdes), den har Stieg Larsson skrivit. Böckerna publicerades först efter Larssons död 2004, och Millennium-serien har tillsammans sålts i 60 miljoner exemplar, i ett 50-tal olika länder. 2013 rapporterades det att författaren David Lagercrantz fått uppgiften att skriva den fjärde, fristående boken till trilogin. Detta gör Stieg Larsson till en av Sveriges bäst kända författare enligt viita.se. Förutom sitt författarskap är Stieg Larsson känd för sitt mångåriga journalistiska engagemang och det politiska arbete han utfört. Stieg var även intresserad av Science Fiction, och under många år skrev han, tillsammans med Rune Forsgren, tidskrifter med temat. Senare blev Larsson inröstat i styrelsen för Nordens största sf-förening, och 1980 blev han föreningens ordförande.

Författaren med många strängar på sin lyra.

Stig Larsson föddes i Skellefteå och har en lång rad titlar i sitt CV. Förutom att arbeta som författare ägnade han tid till att dramatisera, agera filmregissör och kritisera utvalda problem. Larsson bodde i Skellefteå fram till fem års ålder, då han flyttade med familjen till Umeå. Senare utbildade hans sig som filmare vid Dramatiska Institutet i Stockholm, och gjorde 1989 sin långfilmsdebut med Ängel, vilket följdes av Kaninmannen (1990). Debutromanen Autisterna gavs ut 1979 och blev mycket uppmärksammad. Boken ansågs markera en ny tid i svensk litteratur. Stig Larsson har utgivit ett tjugotal böcker, sammanlagt både diktsamlingar, noveller och romaner.