Västerbottenbloggen

En medelålders man mitt i livet, med fötterna i Stockholm men hjärtat i Västerbotten. Och nu har jag bestämt mig, nu ska jag flytta tillbaka. Så i den här bloggen kommer jag skriva vad jag saknar med Norrland, och varför jag väljer att flytta hela mitt bohag från Sveriges huvudstad till skog, skog och åter skog.

Naturen, vatten och allt det vackra.

Västerbottenbloggen

En stor anledning till varför jag har längtat tillbaka till Västerbotten är dess underbara natur. När jag har suttit i bilköer i Stockholm, andats avgasluft och inte varit ute i en riktig skog på flera år, då har jag saknat Norrland. Ett ställe jag besökte mycket som barn var Grössjö Naturreservat. Där finns vandringsleder; både längre och kortare, och grillplatser för den hungrige. Jag vet inte hur många mil jag har vandrat bland de träden. Och du glöm inte att ta med dig en bunke så du kan plocka hjortron och lingon. Jag skulle vilja säga att Grössjön är känd för sin sjö, vilket kan vara till glädje för fågelskådaren. Annars rekommenderar jag dig att sitta vid vatten för att motverka stress, ta med en god bok eller en kopp kaffe. Och på tal om vatten så vill jag slå ett slag för Trappstegsforsen nära Saxnäs. Det sägs vara Sveriges mest fotograferade vattenfall, och det är inte konstigt med tanke på dess natur och utförande.

Kulturlivet är starkt i Umeå.

I åtta år bodde jag i Norrköping, innan jag flyttade till Stockholm och där har jag nu bott i snart tjugo år. Visst finns det en charm med Sveriges huvudstad också, men en 40-årig man som mig är inte gjord för klimatet här. Jag behöver frisk luft, nära till djurlivet och den norrländska dialekten i mina öron. I Stockholm finns både fin och ful kultur; modern dans, musikaler, kända teateruppsättningar på Dramaten. Egentligen allt en kulturnisse kan önska sig och jag är nöjd, men vi ska inte glömma Västerbottens utbud. I Umeå ligger Väven, ett kulturhus med moderna lokaler byggt 2014. Här visas teater, men även utställningar av olika slag, filmvisningar och sagostunder för barn. Jag tycker det är trevligt att Umeå har satsat såhär hårt på att föra kultur vidare.

Guitars the museum och andra tips.

Och förutom Kulturhuset finns ett antal bistående museum att besöka. Är du musikintresserad är Guitars the museum ett måste! Här visas en mängd gitarrer från 50- och 60-talet och jag har besökt det här stället säkert ett tiotal gånger. Det är välgjort och den guidade turen sägs vara något över det vanliga. Annars finns Bildmuseet, som är likt kulturhuset med sina fotografiska utställningar, kulturarv, arkitektur och annan visuell konst.