Guldstaden Skellefteå

Staden vid Skellefteälvens mynning i havet lockar med frisk luft och mysiga restaurangbesök. Klick här för en guide till den guldskimrande ishockeystaden med flera innovativa företag.

En företagstät kommun

Skellefteå är Västerbottens guldstad. Staden med sin nästan 33 000 invånare är en plats där kreativitet och innovativa tankar spelar en stor roll. Staden är den näst största staden i Västerbotten och ligger halvvägs mellan den största staden, Umeå, och Luleå. Flera kända personer är födda i staden, bland annat, advokaten Henning Sjöström, fotbollsspelaren Hanna Marklund och Stieg Larsson som skrev Millenium-triologin.

I Skellefteå finns det högt tekniskt kunnande och sett till antalet invånare så ligger staden högt i listan över företagstäta kommuner i Sverige. I staden som ligger vid Skellefteå älven hittar du världsledande företag och olika mindre företag som arbetar med spetsteknlogier. Exportstaden lockar till sig internationella besökare från hela världen.

Skellefteåhamn ligger i kommunen och i Rönnskär hittar du ett av kopparsmältverk. Verket är världsledande när det gäller återvinning av elektronik. Från återvinningsmaterialet utvinns bland annat guld. Utanför Skelleftå ligger också en koppargruva men där det också fanns guld, vilket gav upphovet till namnet guldstaden.

En modern stad

Skellefteå är en modern stad i litet format som lockar till sig människor från olika världen. Omgivningarna runt om staden bjuder på böljande skogslandskap, älvar och storslagen vildmark. Här finner du en rad olika äventyrs aktiviteter så som forspaddling, snöskotersafari och hundspannsturer. Inne i centrum hittar du allt vad du kan förvänta dig när det gäller restauranger, handel och nöjen.

LEGO är mycket omtyckt i Skellefteå och många långväga besökare kommer för att titta på LEGO-samlingen HB Adventure (LEGO CENTER) som har en av världens största samlingar av LEGO Star Wars.

Staden håller under de ljusa sommarmånaderna många intressanta evenemang. Trästocksfestivalen och Stadsfesten är populära tillställningar bland stadens invånare. Men även under de kalla vintermånaderna så lockar staden med trevliga evenemang. Skandinaviska mästerskapen i vintersim är en kärleksförklaring till kylan. Att tävlingssimma i en 25 meter isvak centrala Skellefteå där vattentemperaturen är strax över noll lockar fler och fler deltagare och åskådare. Tävlingen startade 2012 och deltagarna tävlar i bröst-och frisim och hatt- och mässtävling, den sistnämna är en lite mer avslappnad disciplin.

Guldlaget Skellefteå AIK

Skellefteå AIK är en av Sveriges mest framgångsrika ishockeyklubbar. Flera gånger har laget varit svenska mästare. Klubben bildades 1921 men hockey började man först spela 1943. Laget spelar i svenska hockeyligan, SHL (före detta Elitserien). Under mitten av 2010-talet så menade vissa sportkommentatorer av laget spelstil liknat NHL snarare än spel i den högsta svenska divisionen.

Guldstadens ishockeyhjältar bär matchdräkter inspirerade av Stockholmslaget AIKs dräkter. Färgerna är svart och gult och på dräkten finns även ett lönnlöv som är inspirerad av ishockeyns stora hemland, Canada.